Wednesday, May 15, 2013


KUTSU TAIDEKOULU MAAN JÄRJESTÄMÄÄN SCREENINGIIN
“KAUPALLISTA"

perjantaina 24.5.2013 klo 18.00 Jätkäsaaren L3 -makasiinissa, Tyynenmerenkatu 6, 4 krs. Taidekoulu MAAn lopputyönäyttelyn Aut of Okus -yhteydessä (Paikalle pääsee helposti raitiovaunu 9:llä)

”Suurin hyve on kuin vesi, joka on hyödyksi kaikelle eikä taistele mitään vastaan. Oikea elämäntapa on veden kaltainen: vettä on kaikkialla ja sitä on joka paikassa. Se virtaa myös ihmisten hyljeksimiin paikkoihin...”
Laozi (500-luku e.a.a)

"Vedellä on oltava markkina-arvo muiden elintarvikkeiden tapaan."

Nestlén johtaja Peter Brabeck (2005)

Kokeellisen elokuvan tekijät ovat toimineet usein marginaalissa, kulutuksen ja kaupallisuuden ideologiaa vastaan. Kaupallisuus on ollut peikko, jota vastaan on taisteltava. Situationistien mukaan peikko tuli sillan alta mukaan juhliin 1900-luvun lopulla eikä ollut enää hätistettävissä pois. Spektaakkelin yhteiskunnassa kaikki on kaupan, myös sen kritiikki. Mutta liikkuva kuva pakenee esineellistämistä hetkellisyydellään ja tarkkaavaisuutta vaativalla kestollaan. Virtaavan veden tavoin se tarjoaa elvytystä kaupallistumisen ulkopuolelle tähyileville janoisille.

Taidekoulu MAAn liikkuvan kuvan perjantaipajan opetus on lukuvuonna 2012-13 käsitellyt mm. videokameraa kamerakynänä, eri mediumeja filmistä videoon, itserakennettuja laitteita sekä kaupallisuuden kysymystä taiteessa. Markkinatalouden puhemiehet hyödyntävät taidetta absurdiuteen asti, pahimmillaan yrittäen tehdä kaikista taiteilijoista yrittäjiä ja sulkien ymmärtämättömyyttään taidekouluja. Mielestämme taide ja taidekoulutus on yhtä tärkeää ihmisyydelle kuin vesi, ja kuuluu samoin perusoikeuksiin. Uusia taiteilijoita ja uusia näkemyksiä tarvitaan.

Emme usko markkinatalouden määrittelevään voimaan mutta emme usko teostemme olevan täysin spektaakkelin ulkopuolellakaan. Vaikka teoksen kopioiminen on helppoa, niin jokaista dvd-polttoa voidaan markkinoida saman edition eri vedoksina. Signeeraaminen säilyttää yhä asemansa ja nostaa teosten markkina-arvoa. Mitäpä ei taiteilija enemmän toivoisi kuin teoksensa myymistä? Vaikka tekemiemme ja kokemiemme rytmien, värien, valojen ja äänien rahallinen arvo ei ole sellaisenaan rahalla mitattavissa eikä teosten vaatima taito sellaisenaan myytävissä tai ostettavissa, olisi kuitenkin tärkeää nähdä taideopiskelijoiden, taideopettajien ja taiteilijoiden työ suhteessa edes niihin minimaalisiin materiaalisiin vaatimuksiin joita työn mahdollistuminen ja jatkaminen edellyttää.

Kuten vesi kuuluu inhimillisiin perusoikeuksiin ja taiteilijan on edelleen mahdollista suhtautua kaupallisuuteen kriittisesti, videon ja filmin taiteet virtaavat eteenpäin myös pakotteista piittaamatta. "Kaupallista" -illan tekijöiden teokset heijastavat tekijöiden omaa ilmaisuvoimaa, taitoja ja maailmoita. Vaikka screeningissä esillä olevat teokset on mahdollista ostaa myös dvd-kopioina, niiden todellisen arvon määrittelee katsoja.
......................
Taidekoulu MAAn liikkuvan kuvan perjantaipajan opetuksen syksy 2012 – kevät 2013 on koordinoinut Kokeellisten taiteiden nomadisen akatemian Kari Yli-Annala (syksyn 2012 koordinointiparinaan Sanna Sarva) ja sen vierailevina opettajina ovat olleet mm. Pekka Uotila, Hannu Kärenlampi, Milja Viita, Veli Granö, Jani Ruscica, Kalle Hamm, Kimmo Vänttinen, Sami van Ingen ja Tuula Närhinen. Kevään 2013 opetus päättyi Seppo Renvallin pitämään nelipäiväiseen filmipohjaisen tekemisen työpajaan ja joitain näytöksessä mukana olevia teoksia on työstetty myös keväällä järjestetyllä Gun Holmströmin videokurssilla.


Näytöksen tekijät ja teokset:

JUSTUS KEINÄNEN
*Walker* (2013, 16:9 HD video, väri, stereo, 00:02:52)
Tutkimusretki maanalaiseen maailmaan etsimään kadonnutta.
*Korkeasta heinikosta* (2013, 16:9 video/Super8, väri/mv, stereo, 00:03:18) Joka etsii, löytää, muttei ikinä sitä mitä etsii.

VELIJOONAS JOKINEN
*Wille* 645 (2013, 16:9 HD video, väri, mykkä, 00:05:06) Alusta muodostuu matka.

RIIKKA TAHVANAINEN
*Syrup* (2013, 16:9 HD video, väri, strereo, 00:02:43)
Teos käsittelee ihmisen tuhoavia ja rakentavia puolia.
*Universe* (2013, 16:9 video, väri, stereo, 00:01:47)
Teos on kuvattu ensin videokamereralla jonka jälkeen se on projisoitu seinälle ja kuvattu iPhonella. 
*Performance* (2012, 16:9 video, mv, stereo, 00:02:40)
iPhonella luonnonsuojelualueella kuvatussa teoksessa on performatiivinen lähtökohta.

ALEKSI JAAKKOLA
*Tapahtui eilen täällä* (2013, 16:9 HD video, väri, stereo, n. 00:04:00) Teoksessa tarkkaillaan tehtyjen liikkeiden ja toimintojen äänten ohjaamina mitä oven toisella puolella tapahtuu, kummallako puolella sinä olet? Murtuuko ovi, kuin pato...

ALEKSI JAAKKOLA JA JUHA HILPAS
*Take one Skoki*
(2012, 16:9 HD video, väri, stereo, 00:05:00)
Yhden otoksen puolalaisen rautainen musiikkivideo. (AITO)
*Take two Skoki*
(2012, 16:9 HD video, väri, stereo, 00:05:00)
Puolalainen rautainen musiikkivideo, joka ei ole yhden otoksen tuotos. (KAUPALLISTA)

JUHA HILPAS
*Justitia*
(2013, 16:9 HD video, väri, stereo, 00:02:25) Lyhytelokuva ponnisteluista lama-ajan Suomessa.

KATJA KETTUNEN
*Ystävät*
(2013, 4:3 super8 -filmi siirrettynä videolle, mv, stereo, 00: 05:54) Teoksessa on kuvattu rakkaudellista elämää ja iloisuutta yhden illan ajan.

TAIDEKOULU MAAN PERJANTAIPAJA & SEPPO RENVALL
*Tutkimusmatkailija Von Rénne ja Velhon kirous*
(2013, 4:3, 16mm digisoitu video, mv, mykkä, 00:04:30) 
Tutkimusmatkailija Von Rénne retkikuntineen on etsimässä salaperäistä alkuainetta Welhovuoren tunneleista. Matkan varrella sattuu peruuttamattomia mutta toisaalta hauskojakin metamorfooseja. Onko tältä tutkimusmatkalta enää paluuta? Mustavalkokauhua 1920-luvun hengessä. 
HUOM! Teoksen screeningin aikana äänitämme elokuvalle ääniraidan, johon pyydämme yleisöä tekemään ääniefektejä. Screeningin loppuhuipentumaksi katsomme elokuvan vielä kerran yhdessä tekemämme ääniraidan kanssa.

---------------------- M I T Ä L Ä M P I M I M M I N T E R V E T U L OA!-------------------------------- 

No comments:

Post a Comment