Tuesday, November 2, 2010

La Jetée meets 12 Monkeys in Malmitalo, Helsinki


Perjantaina 5.11.2010 klo 18.00 - 21.00
Klo 18:00Kokeellinen elokuva
KIITORATA (La Jetée)
Ohjaus Chris Marker 1962, 28min, puhuttu englanniksi, ei tekst.
"Tämä on tarina miehestä, joka oli erään lapsuudestaan peräisin olevan kuvan merkitsemä." Näin alkaa ranskalaisen Chris Markerin science fiction –kertomus La jetée. Vuonna 1962 ohjattu teos on 28-minuuttinen mustavalkoinen elokuvan muotoon tehty “valokuvaromaani”, joka on kerrottu pelkästään still-kuvin. III maailmansodan jälkeiseen dystooppiseen maailmaan sijoittuva elokuva käsittelee muistia, elämää ja kuolemaa aikamatkailun teeman kautta. La jetée toimi myös keskeisenä innoitteena Terry Gilliamin ohjaaman elokuvan 12 apinaa käsikirjoittajille David Webb ja Janet Peoplesille.


Yhteistyössä Kokeellisten Taiteiden Nomadinen Akatemia
Klo 19:00Kokopitkä elokuva
Sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltunen alustaa elokuvan
12 APINAA
Ohjaus Terry Gilliam 1995, 129min, puhuttu englanniksi, tekst. suomeksi
Bruce Willisin näyttelemä James Cole lähetään aikakoneella menneisyyteen hakemaan näyte viruksesta joka tulee tuhoamaan ihmiskunnan. Elokuva on Terry Gilliamin tuotannolle harvinaislaatuisesti uudelleen filmatisointi, vieläpä hyvin arvostetusta ja kokeellisesta ranskalaisesta lyhytelokuvasta "La Jetée". Jälleen kerran ohjaaja onnistuu kuitenkin luomaan hyvin itsensä näköisen elokuvan, ja puristamaan väkevät näyttelijäsuoritukset nimekkäistä amerikkalaistähdistään.


Perjantaina 12.11.2010
Klo 18:00Elokuvaluento
Sarjakuvapiirtäjä PETRI HILTUNEN
Terry Gilliam- Hollywoodin ikuinen vastarannan kiiski


Monty Python-huumoriryhmästä ponnistanut Terry Gilliam on aina flirttaillut tuotannossaan scifin ja fantasian kanssa. Alkuaikojen surrealistiset ja lyhyet animaatiot saivat väistyä näyteltyjen elokuvien tieltä, mutta ohjaajan töissä on säilynyt oma ainutlaatuisen vinksahtanut näkemys. Aikamatkustus, unet, valheet ja suuret tarinat ovat hänen ominta alaansa. Hän on joutunut taistelemaan sekä rahoittajia että huonoa onnea vastaan tavalla, joka tekee kunniaa hänen elokuviensa erikoisille sankareille. Luennolla tarkastellaan Gilliamin uraa ja hänen inspiraationsa lähteitä.


Yhteistyössä Helsingin Science-Fiction Seura ry

© KAiKU kansainvälisen kulttuurin seura 2008

No comments:

Post a Comment