Sunday, March 18, 2012

TKT:n kysely - vastausaika umpeutuu huomenna 19.3.

Taiteilijat,

olisi hyvä jos mahdollisimman moni vastaisi tähän kyselyyn Taiteen keskustoimikunnan muuttumisesta Taiteen edistämiskeskukseksi... vastausaikaa on vielä huominen päivä. Tärkeää olisi varmistaa ainakin vertaisarvioinnin säilyminen sekä se että jaosten määrä säilyy ainakin ennallaan. Byrokraattinen paine pakottaa niiden yhdistämiseen mutta mikäli ministeriön aikaisempaan toimintaan muutoksen suhteen on uskominen, mahdolliset muutokset merkitsisivät taiteenalojen erikoisosaamisen ja asiantuntijuuden laadunarvioinnin tappiota konsensuksen ja byrokraattisen päätöksenteon yksinkertaistamisen hengessä.

"Miten taiteen apurahoista tulisi päättää - vastaa ja vaikuta

07.03.2012

Taiteen keskustoimikunta muuttuu Taiteen edistämiskeskukseksi 1.1.2013, mikäli opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelema uudistus toteutuu. Uudistus vaikuttaa muun muassa siihen, millaiset asiantuntijaryhmät päättävät taiteilijoiden apurahoista. Vastaa kyselyyn ja vaikuta osaltasi uudistuksen suuntaan.

Lakiesitysluonnos on parhaillaan lausuntokierroksella. Ministeriö on pyytänyt lausuntoja muun muassa eri taiteenalojen järjestöiltä.
Taiteen keskustoimikunta haluaa laajentaa keskustelua ja kuulla myös yksittäisten taiteilijoiden näkemyksiä riippumatta siitä kuuluvatko he mihinkään järjestöön tai ovatko hakeneet taidetoimikunnilta apurahaa.

http://www.taiteenkeskustoimikunta.fi/fi/web/tkt/uutinen/-/news/93191#.T1dx_iQmkxU.facebook"

Tilanne ei tosin ole aivan yhtä huono kuin Wallinin ministerikauden lopulla 2010, jolloin edellisen kerran täysin keskentekoista ja tarkoituksenhakuisesti taiteen kentän päätäntävaltaa kaventavaa lainmuutosta yritettiin juntata läpi. Se sai OKM:n kuulemistilaisuuteen kutsutuilta taiteilija- ja kulttuurijärjestöiltä lähestulkoon täydellisen tyrmäyksen hätäisyytensä ja tarkoitushakuisuutensa ansiosta. Kirjoitin tuolloisesta tilanteesta artikkelin Mustekalaan, jos jotakuta kiinnostaa vielä palata noihin tunnelmiin - samasta numerosta löytyy myös Antti Majavan artikkeli joka käsittelee samaa aihetta. Tähän "suteen" on nyt sitten tullut jonkin verran parannuksia etenkin tuohon päätäntävaltaan nähden mutta sudenkuoppia löytyy yhä. Uskon, että huolellinen vastaaminen ja kentän laaja osanotto vaikuttaa osaltaan toteutettavaan muutokseen.

Terv. Kari

No comments:

Post a Comment